Retour à la page d'accueil
L’actualité vélo NIEUWS
U bent hier : Routebeschrijving / Canal de Bourgogne / Onderweg

Onderweg

De cisterciënzer kloosterkerk in Pontigny : één van de mooiste van Frankrijk
De abdij van Pontigny, het tweede dochterklooster van de orde van Cîteaux, is gesticht in 1114 aan de oever van de Serein, op de grens tussen Bourgondië en Champagne. De kloosterkerk dateert uit de periode 1137-1150, in een stijl die de overgang van romaans naar gotisch markeert. De oorspronkelijk rechte achtermuur is eind 12e eeuw vervangen door een elegante, ronde gotische kooromgang. Pontigny ontwikkelde zich snel en telde negentien dochterkloosters, die op hun beurt 45 dochterkloosters stichtten. In de 12e en 13e eeuw verbleven drie Engelse bisschoppen in ballingschap in Pontigny, Thomas Becket, Etienne Langton en Edmond Rich, reden dat ook vandaag de dag nog veel Engelse bedevaartgangers Pontigny aandoen.

Wijngaarden bij Tonnerre
De oorspronkelijke wijngaarden werden eind 19de eeuw door de phylloxera epidemie verwoest, maar zijn de laatste jaren gelukkig weer in opkomst. De stad zelf is ook een bezoek waard (Hôtel-Dieu, hospitaalmuseum, de wasplaats Fosse Dionne, herenhuis Hôtel d’Uzès).

Kastelentocht
Ancy-le-Franc heeft niet alleen schitterende interieurs, maar ook een uitzonderlijk aantal goed bewaarde muurschilderingen. In de bijgebouwen van het kasteel van Tanlay is een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd. Beide kastelen behoren tot de mooiste Renaissance-kastelen van Bourgondië (16de eeuw).

In de voetsporen van Buffon
Georges-Louis Leclerc, graaf van Buffon, werd in 1707 in Montbard geboren. Deze vooraanstaande Franse geleerde en natuurvorser liet ook een grote smederij bouwen, die technisch en bouwkundig zijn tijd ver vooruit was. Meer over Buffon vind je in het Ancienne-Orangerie museum

De pure schoonheid van de abdij van Fontenay
De abdij van Fontenay is één van de oudste cisterciënzer kloosters van Europa, gesticht in 1118 door Bernard van Clairvaux in een moerassig dal in midden-Bourgondië. De schitterende romaanse kloostergebouwen hebben meer dan acht eeuwen getrotseerd en zijn in perfecte staat, de kerk, de slaapzaal, de kloostergang; alleen de refter bestaat niet meer.

Bussy-Rabutin, kasteel van een roemruchte vrijdenker
Kasteel Bussy-Rabutin ligt in een mooi bosrijk dal, omgeven door een Franse tuin. Roger de Rabutin, graaf van Bussy, neef van Madame de Sévigné, was een roemruchte 17e-eeuwse vrijdenker en auteur van “L’Histoire amoureuse des Gaules”. Hij werd door de Zonnekoning, Lodewijk XIV, van het hof verbannen en uitte zijn woede door zijn herinneringen aan een losbandig liefdesleven op de wanden van zijn kasteel te schrijven en te schilderen, als een testament dat door alle vertrekken loopt : de Salle des Devises, de Salon des Hommes de Guerre, de Galerie des Rois, de Tour Dorée en zijn eigen slaapvertrek.

Semur-en-Auxois, in het midden van Bourgondië.
Mooi oud vestingstadje, op een rotspunt in de kromming van de rivier de Armançon. Je komt de stad binnen via een middeleeuwse boogbrug. Er zijn vakwerkhuizen uit diverse periodes van de geschiedenis; de kerk uit 1225 is een schitterend voorbeeld van flamboyante Bourgondische gotiek. Ieder jaar worden in Semur middeleeuwse feesten gehouden met steekspelen en wedrennen.

Saint-Thibault, eenzame gotische parel
Het koor van deze kleine kerk, verloren in een uitgestrekt landschap van weilanden en akkers, is een gotisch meesterwerk, te vergelijken met de Sainte-Chapelle in Parijs. Het noordportaal heeft een gebeeldhouwd 13e-eeuws timpaan gewijd aan Maria, de zijbogen links en rechts stellen de Wijze en de Dwaze Maagden voor.

Pouilly-en-Auxois, de tunnel onder de waterscheiding
In het bezoekerscentrum ‘Cap-Canal’ is een expositieruimte over de geschiedenis van het Canal de Bourgogne, evenals een waterkrachtcentrale. U kunt met uw fiets per boot de kanaaltunnel door.

Commarin, familiekasteel en waterscheiding
De Bourgondische schrijver Henri Vincenot kwam uit deze streek, die hij mooi beschreef in zijn romans “La Billebaude” en “Le Pape des Escargots”. Het dorp Commarin ligt op een steenworp afstand van het Canal de Bourgogne dat hier de waterscheiding passeert. Het prachtige kasteel dateert uit de 14e eeuw en is in de 18e eeuw gerestaureerd door de grootmoeder van Talleyrand, minister van Napoléon. De 18e-eeuwse vertrekken, de stallen en het park zijn open voor het publiek.

Restez informés !

Ne perdez pas les pédales ! Recevez régulièrement les infos sur le vélo en Bourgogne