Retour à la page d'accueil
L’actualité vélo NIEUWS
U bent hier : Routebeschrijving / Canal du Nivernais / Onderweg

Onderweg

Decize aan de Loire
Decize ligt op een strategische plek aan de Loire, waaraan de stad een woelig verleden te danken heeft. Het is nog steeds een bedrijvige plaats en een belangrijk kruispunt van bevaarbare waterwegen: het Canal Latéral à la Loire en het Canal du Nivernais.

Spelevaren op de Loire.
‘Les Ligéries’, een vereniging van vroegere Loireschippers in Decize organiseert tochtjes met een ‘gabarre’, een 15-meter lange boot van vroeger. Je kunt ook een gabarre afhuren voor een dag. Als je wilt kanoën op de Loire kun je terecht bij de Canoë-Club van Decize, in Saint-Léger-des-Vignes.

Châtillon-en-Bazois
Het dorp gaat schuil achter de middeleeuwse burcht, strategisch gelegen op een rotspunt tussen een rivier en het Canal du Nivernais. Châtillon ligt in de Bazois-streek, waar voornamelijk landbouw en veeteelt worden bedreven. Voor vissers zijn de vele beken en riviertjes in de omgeving een waar paradijs.

Zwemmen in het meer bij vaux.
Het Etang de Vaux ligt op 260 meter hoogte, tussen Châtillon-en-Bazois en Corbigny. Je kunt er zwemmen en vissen, en ’s zomers is er veel te doen op en bij het water. In het haventje van de Port des Poujats leggen veel pleziervaarders aan, want het kanaal staat in verbinding met het meer.

De sluizentrap van Sardy-les-Epiry
Het Canal du Nivernais is aangelegd in de 19e eeuw om stookhout goedkoop naar Parijs te vervoeren. Het is als het ware een openluchtmuseum van de toenmalige constructietechnieken : 81 sluizen en diverse bruggen liggen temidden van ongerepte natuur. Het sterkste staaltje zijn de 16 sluizen in Sardy, die over een afstand van drie kilometer als een reusachtige trap het plaatselijke niveauverschil overbruggen.

Vézelay, de ‘Eeuwige Heuvel’
De bekoring die Vézelay uitstraalt raakt ook tegenwoordig nog alle bezoekers. Het middeleeuwse dorp loopt op tegen de heuvel naar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt, de Sainte-Madeleine basiliek. Sinds de Middeleeuwen neemt Vézelay een belangrijke plaats in in de christelijke wereld, bedevaartgangers op weg naar Compostela in Spanje stromen toe om relikwieën van Maria Magdalena te aanbidden. Bernard van Clairvaux heeft in Vézelay opgeroepen tot de Tweede Kruistocht, Filips II en Richard Leeuwenhart kondigden er de Derde af. De basiliek is een meesterwerk van romaanse kunst.

Terug naar de tijd van de houtvlotters.
Ieder jaar op 14 juli (Franse nationale feestdag) worden in Clamecy de tradities hooggehouden met een steekspel op het water, een gewild tijdverdrijf van de vroegere vlotters. Meer over het houtvlotten in het Romain-Rolland museum. In Asnois, bij Tannay, zijn maquettes te zien bij de ‘Traîne-buches du Morvan’. De oprichter van deze vereniging is een waar personage die graag over de vlotterij vertelt.

Klimmen boven de Yonne uit.
Heb je zin om het fietsen te verruilen voor partijtje klimmen? De Rochers du Saussois zijn een waar paradijs van meer dan 400 klimpaden met een moeilijkheidsgraad van 4 tot 8. Van bovenaf (60 meter) lijkt de Yonne een blauw lint. De rotswanden bij Surgy zijn aangepast voor minder geoefende klimmers.

Auxerre
De interessante stad Auxerre (‘Ville d’Art et d’Histoire’), biedt één van de mooiste stadsgezichten van Frankrijk. Vanaf de Paul-Bertbrug over de Yonne ontrolt zich een breed panorama waar de torens van de Saint-Germain abdijkerk, de Saint-Etienne kathedraal en de Tour de l’Horloge bovenuit steken.

Restez informés !

Ne perdez pas les pédales ! Recevez régulièrement les infos sur le vélo en Bourgogne